Hållbart i alla led

Vi försöker vara hållbara hela året, inte bara under Sthlm Bike. Vi sorterar, vi äter mer grönt, vi väljer alltid cykel eller promenad om sträckan är upp till 10 km, vi kör gärna elbil eller hybrid och vi duschar antagligen något snabbare än genomsnittet. Vårt bidrag till framtiden, till stockholmarna och till våra barn är att vi en dag om året hjälper till att minska partiklar i luften genom att ge människor möjligheten att cykla harmoniskt genom staden. Vårt kanske största bidrag är Cykelskolan där vi lär en ny generation att cykla.Alla andra dagar försöker vi tänka till lite extra i det lilla.

Ju fler som väljer cykeln som transportmedel i staden desto bättre. Det är inget vi bara tycker, det är fakta. Att cykla ger bättre hälsa och har mindre klimatpåverkan än de flesta andra färdmedel. I en modern storstad anser vi att cyklar ska vara ett självklart inslag i trafiken. Cykeln är hälsa och miljömedvetenhet på två hjul.

Som arrangör vill vi ta ansvar för att allt arbete är så hållbart som möjligt. Här kan du kortfattat läsa hur vi arbetar med varje del av loppet inom vårt hållbarhets-tänk.
Vår ambition är att Sthlm Bike är ett evenemang som gör intryck men inte fossilt avtryck.
1.Sthlm Bike, en cykelupplevelse för alla
Alla nationaliteter.
Alla typer av cyklister.
Alla typer av cyklar.
Alla med funktionsnedsättningar.
Alla åldrar.
2. Cykelskolan utbildar
3. Nya Sthlm Bike, en cykelupplevelse för alla
Fler får njuta av bilfri cykling.
Fler får njuta av trevlig cykling.
Fler barn lär sig cykla.
Fler får vardagsmotion.
Fler får bättre grundkondition.
Färre behöver ta bilen.
Mindre utsläpp.
Bättre luft ger bättre hälsa.
Färre behöver sjukvård.
Trevligare trafikklimat – fler vågar sig ut.

Vatten

Istället för att ha flaskvatten ber vi våra cyklister att ha med flaskor och i samarbete med Stockholm Vatten och Avfall sätter vi upp ”festivalfontäner” runt banan. Här kan cyklisterna fylla på vatten före, under och efter loppet. (Inget onödigt material eller sophantering)

Fika

Ett svenskt evenemang måste ha en ”fika”. Efter ca 16 km bjuds det på kaffe/ the och chokladboll. Vi har valt att samarbeta med Delicato som producerar sina chokladbollar lokalt, i Segeltorp. Vi köper dom utan plastförpackning och har funktionärer med handskar som hjälper till att dela ut dem styckvis. Kaffet bryggs innan och levereras i termosar. Pappersmuggarna sorteras på plats så att de sedan kan slängas på ”papper”. Allt annat skräp från denna station samlas ihop i säckar för brännbart. Thé vatten och påsar finns på plats och alla typer av ”vitt” erbjuds till kaffet. (Mjölk, laktosfri mjölk, soja och havre dryck) (Få transporter, sortering)

Frukt

I en drömvärld bjuder vi bara på lokalt plockade äpplen, men det är än så länge praktiskt omöjligt. Dels så måste äpplen skördas av certifierade plockare! Och de arbetar inte på lördagar…  Vi köper in svenskodlade plommon, äpplen och päron till fruktstoppet som finns efter 32 km. Banan är den populäraste frukt så vi har även ekologiska bananer på plats. All överbliven frukt ges till föreningarna så att vi inte behöver slänga något. (Inget svinn)

Toaletter

Etablera toaletter, tält och torgstånd tidigt samma morgon 04:00 och avetablera 13:00 direkt efter loppets slut. Toaletter runt banan. Vi tycker inte att det ser så roligt ut med ”bajjamajjor” som står i flera dagar på stan. Det är ändå viktigt för oss att se till att våra cyklister kan gå på toaletten. Vi har därför utvecklat ett samarbete med Sanifix så att de levererar toaletterna kl. 05.00 på morgonen och hämtar dem kl.12.00 samma dag.
(Samverkan & respekt)

Elbil

Följebil – elbil såklart!

I samarbete med Renault kör vi elbil som följebil.
Vi har förmånen att både i månaden innan och efter loppet 
disponera denna elbil till alla våra möten och transporter.

Frukost

Frukosten är ett samarbete med frukostpartners men även här har vi ambitionen att ha så lokalt producerade produkter som möjligt. Fabrique levererar brödet kl 04.45 och 15 elever gör mackor på plats! Arla sponsrade detta år med gröt och Vitamin Well med dricka. Vi ordnade med kaffe, the och frukt – eko och närodlad. Specialkost för de som önskar finns i ett eget tält.

Frukosten är inte förpackad utan man tar det man vill äta, eller prova på. På detta sätt får vi väldigt lite slängd mat och kan istället ge bort överbliven mat till våra student funktionärer och föreningar. (Zero waste är målet)

Goodie-bags NEJ TACK

Vi har valt att INTE ha goodibags. För de partners som vill möte kunden, eller ge dem tex en produkt eller ”prova” på så erbjuds de att ha ett torgstånd i målet där de fysiskt är närvarande eller att vi mailar ut ett erbjudande. Vi vill undvika att folk bara ”tar” för att det är gratis och sedan slänger. (Inget svinn eller onödig konsumtion)

Partners

För att genomföra både lopp och Cykelskola behöver vi partners.

Våra partners/ sponsorer bidrar på olika sätt till att vi kan leverera en bra och säker produkt. Vi arbetar enskilt med varje partner så att vi båda kan få ut mest av varandras unika kunskaper eller produkter och samtidigt göra det så hållbart som möjligt tillsammans.

 

Exempel på samarbeten:
Stockholm Vatten och Avfall hjälper oss genom att sätt ut vattenfontäner runt banan som gör att vi kan undvika vatten i plastflaskor.

 

ATA stöder oss genom att se till att vi har avstängningsmaterial under hela Cykelskoleperioden så vi kan bygga säkra och roliga banor till barnen. De är också med och ser till att åra funktionärer syns genom att ge oss nya västar och dessutom stöder de projektet genom att hjälpa loppet med alla avstängningsmaterial.