Vår historia

Suset från tusentals välpumpade däck och infettade kedjor fyller luften. Vatten, öar och broar passeras tillräckligt snabbt för det ska pirra skönt i magen, men tillräckligt sakta för att du ska kunna njuta av dem ordentligt. Fartvinden stramar i kläderna och morgonluften fyller lungorna. Just sådant, och en miljon andra saker, gör att vi älskar att cykla i Stockholm. Vi tycker att vår stad är en cykelstad. Båtar, bussar och luftballonger till trots: staden upplevs bäst från sadeln. Tillsammans, som en enda stor, glad klunga. Dessutom är cykel ett effektivt, smart och miljövänligt transportmedel som passar en modern stad i världen som handen i cykelhandsken.

För åtta år sedan skapade vi Sthlm Bike för att fler ska få uppleva vad vi upplever. Då var vi 600 glada cyklister. I år väntar vi tusentals. Men glädjen är densamma. Kärleken till cykeln och staden likaså. Både arrangörer och deltagare gör det här för det är bland det härligaste som finns. Till Sthlm Bike är alla på två (eller fler om du har liggcykel) hjul välkomna, oavsett om du bor innanför eller hur långt utanför tullarna som helst. Förra året hade vi 38 nationaliteter som deltog.

1.Sthlm Bike, en cykelupplevelse för alla
Alla nationaliteter.
Alla typer av cyklister.
Alla typer av cyklar.
Alla med funktionvariationer.
Alla åldrar.
2. Cykelskolan utbildar
3. Nya Sthlm Bike, en cykelupplevelse för alla
Fler får njuta av bilfri cykling.
Fler får njuta av trevlig cykling.
Fler barn lär sig cykla.
Fler får vardagsmotion.
Fler får bättre grundkondition.
Färre behöver ta bilen.
Mindre utsläpp.
Bättre luft ger bättre hälsa.
Färre behöver sjukvård.
Trevligare trafikklimat – fler vågar sig ut.

Vision

Sthlm Bike skall aktivt bidra till en mer cykelvänlig stad där vi utbildar nya generationers cyklister och uppmuntrar fler att välja cykel framför andra transportmedel när de färdas i Stockholm. Vår stad skall vara en modern världsstad där cyklisten har en självklar plats i trafiken. Vi kräver hjälm samt respekt och hänsyn gentemot medcyklister och alla andra som färdas på stadens gator.

Hållbarhet

Vi försöker vara hållbara hela vägen, inte bara under Sthlm Bike. Vi sorterar, vi äter mer grönt, vi kör gärna elbil eller hybrid och vi duschar antagligen något snabbare än genomsnittet. Vårt bidrag till framtiden, till stockholmarna och till våra barn är att vi en dag om året hjälper till att minska partiklar i luften genom att ge människor möjligheten att cykla harmoniskt genom staden. Alla andra dagar försöker vi tänka till lite extra i det lilla.

Ju fler som väljer cykeln som transportmedel i staden desto bättre. Det är inget vi bara tycker, det är fakta. Att cykla ger bättre hälsa och har mindre klimatpåverkan än de flesta andra färdmedel. I en modern storstad anser vi att cyklar ska vara ett självklart inslag i trafiken. Cykeln är hälsa och miljömedvetenhet på två hjul.

Dessutom tycker Sthlm Bike att...

…hållbart är härligt och tillsammans är fantastiskt.
…det blir trevligare i trafiken om vi samverkar.
…det är viktigt att vi lär våra barn trafik och cykelvett.
…njutbart är bra.