Transportpolitiska mål och Cykelskolan

Sthlm Bike CK vill i enlighet med de transportpolitiska målen verka för att barn och unga kommer i kontakt med cykling i tidig ålder.

Se utdrag ur de transportpolitiska målen nedan:

Regeringen vill stimulera långsiktigt hållbara transportlösningar inom bland annat kollektivtrafik, gång och cykel. En ökad och säker cykling kan bidra till att minska resandets miljöpåverkan och trängseln i tätorter samt bidra till bättre folkhälsa.

En nationell cykelstrategi för ökad och säker cykling.

Öka barns och ungas cyklande

Regeringen vill förbättra förutsättningarna för ökad fysisk rörlighet bland barn och unga genom ökat cyklande. Fysisk aktivitet är en viktig faktor för barns nuvarande och framtida hälsa, såväl fysisk som psykisk. En av preciseringarna för det transportpolitiska funktionsmålen är att barns möjligheter att själva på ett säkert sätt använda transportsystemet och vistas i trafikmiljöer ökar.

Det fortsatta arbetet kommer att riktas både på ökade kunskaper om varför barns och ungas cyklande minskar samt på att främja ett ökat säkert cyklande.

Den trafikundervisning som ges i grundskolan kan användas som ett verktyg i att uppmuntra och stötta barns och ungas cyklande. Genom att förankra ett ökat och säkert cyklande i tidig ålder, via utbildningssatsningar i skolan ökas grunden för ett beteende med ökat och säkert cyklande som barnen kan ta med sig upp i vuxen ålder. Undervisning inom trafik regleras i läro-och kursplanerna för grundskolan. Dessa behandlar både trafiksäkerhet och trafikregler men kan även behandla frågor som berör resor, transporter, miljö och samhällsplanering. Insatserna kring information och utbildning helst ska genomföras parallellt med åtgärder i den fysiska miljön som förbättrar barns möjligheter att vistas i vägtransport-systemet.

Regeringen ser positivt på det arbete som exempelvis det civila samhällets organisationer påbörjat med riktade insatser till barn och unga. Det är viktigt att utbildnings och informationsunderlag inom området utvecklas samt att utbildningsinsatser som syftar till att främja ökad och säker cykling bland både barn och unga samt nyanlända och grupper av utrikes födda genomförs, se insatsområde ”Skapa bättre förutsättningar för asylsökande, nyanlända och andra utrikes födda att cykla”.

Källa: Nationell cykelstrategi för ökad och säker cykling