Om Cykelskolan

Sthlm Bike CK, lär barn i förskoleklass att cykla!

Bakgrund och tankar hos Sthlm Bike CK.

Får vi fler vuxna cyklister om vi börjar med cykling och trafik i tidig ålder? Tittar vi på Danmark och Holland som börjar med cykling i skolan vid fyra års ålder så verkar det så.

Vi startade Cykelskolan 2014 och ”tjatade” in 400 barn för att testa vårt koncept som bygger på att vi har allt på plats, så att ALLA som besöker oss har lika möjligheter. Det kostar ingenting för skolan och blir en inspirerande utflykt på skoltid där vi lär barn att cykla, pratar om miljön och trafikvett. Allt är anpassat till barnens värld. Storleken och höjden på vägmärken, cyklar och hjälmars storlek och pedagogiken vi använder. Idag, snart tio år senare är det som ”Vasaloppet” när vi öppnar anmälan och på två timmar är de ca 70 platserna i Stockholms kommun fyllda. ( fler om vi har mer ekonomiska resurser, det finns ca 250 klasser i Stockholms kommun)

( Forskning och studier kring barns cykling i Sverige: 2017 kom en studie från VTI som visar att cykling bland barn och unga sjunker och nu kom en ny rapport från VTI med liknande siffror)

Vad lär sig barnen vid ett besök hos cykelskolan?

Idén med Cykelskolan är att alla barn så småningom (vid 12 års ålder) skall kunna cykla i trafik. För att komma dit behöver vi börja tidigt. Målet med denna dag är att förstå hur en hjälm skall sitta på huvudet och ha kul bland vägmärken och cyklar.

Lektionen är 55 minuter och pedagogiken utarbetad av förskolepedagoger och över åren väl testad och omarbetad efter utvärderingar av både barn och vuxna.

På plats finns fyra utbildade pedagoger och tre stationer.

Station hjälm och cykling.

  • Barnen prova ut en hjälm, alternativt sätta på sin egen hjälm och sedan passerar de en pedagog för att se att den sitter korrekt.
  • Här finns cyklar i olika storlekar som barnen lånar. Vi bygger banor där barnen får öva på att cykla gupp, undvika gupp, svänga åt olika håll och anpassa sig till vad trafikmärkena säger. För de som inte kan cykla ännu arbetar vi med en ”träna själv metod” för att hitta balans och sedan kunna börja trampa.

Station Vägmärken. Vi skapar dialog kring vägmärkens färg och from och vad de signalerar. Barnen får ritar egna märken.

Station utrustning. Vi går igenom vad cykeln och cyklisten behöver. Vi funderar tillsammans om tecken som en cyklist kan använda och så pratar vi om miljö och hälsa.

När klassen går hem får pedagogerna med sig barnens teckningar och diplom.Diplomet är gjort så att  barnen kan kryssa i vad de gjort.

Att lära sig cykla skall inte handla om vilken familj du växer upp i, hur mycket pengar man har eller var man bor.

 

Finansiering, från kommunens beslut till klasser på plats.

Under hösten 2022 söker vi pengar från tex Trafikontoret och Idrottsförvaltningen för att kunna erbjuda gratis Cykelskola till ALLA F-klasser i kommunen.

Januari- februari 2023, vi går igenom vårt register över pedagoger i F-klasser och stämmer av att adresserna är korrekta. Vi letar upp kontaktpersoner i F-klasser på så många skolor vi kan. Vi uppdaterar våra kontakter inom sociala medier. Beroende på vår budget beslutar vi om antal platser där cykelskolan skall vara, bokar dessa och skapar anmälningslänkar. Vi kan träffa fem klasser på en dag. Onsdagen efter Sportlovet öppnar anmälan.

Snabba fakta:

  • vi startade 2014
  • verkar i sju kommuner
  • vi kan träffa fem klasser på en dag
  • vi bjuder in alla skolor samtidigt- först till kvarn
  • vi är på idrottsplatser eller tomma asfalts ytor
  • vi vill alltid att alla skall kunna nå platsen kommunalt
  • alla platser skall vara tillgängliga för alla i klassen
  • vi strävar efter att det finns vatten och toalett
  • har egna dagar för barn med speciella behov
  • har träffat XX antal barn sedan start.

 

Vill du vara säker på att just din skolas F-klass får en inbjudan, maila era kontaktuppgifter till oss på cykelskolan@sthlmbike.se märk mailet Cykelskolan 2023.

Lär dig cykla enkelt genom vår film